konsystencja nlgi
Pytanie co to jest konsystencja NLGI
Konsystencja NLGI (czasami nazywane "Klasa NLGI") wyraża miarę względnej twardości w środku smarnym, według klasyfikacji i parametrów określonych przez National Lubricating Grease Institute (USA) (NLGI). Wyniki tej miary twardości określone są w w normach ASTM D4950 ("standardowej klasyfikacji i specyfikacji smarów usług motoryzacyjnych") i SAE J310 ("smarowanie motoryzacyjny smary").
NLGI Numer konsystencja jest również elementem kodu określonego w normie ISO 6743-9 "olejów smarowych i przemysłowych oraz produktów pokrewnych (klasa L) - klasyfikacja - Część 9: Rodzina X (smary)". Klasyfikacja NLGI definiuje dziewięć stopni, z których każdy wiąże się z szeregiem ASTM według wyniku zmierzonego za pomocą testu zdefiniowany w normie ASTM D217 "penetracji stożka smar". Do otrzymania prawidłowej oceny niezbędne są dwa urządzenia do badania. Pierwszy aparat składa się z zamkniętego pojemnika, a tłok tłokowego podobne. Powierzchnia czołowa tłoka jest perforowany, aby umożliwić przepływ smaru z jednej strony tłoka do drugiego tłok przerabia się w dół. Smar testowy jest wprowadzony do pojemnika, tłok jest pogłaskała 60 razy, podczas gdy urządzenia testowego i tłuszcz są utrzymywane w temperaturze 25 ° C. Te metody badań obejmują cztery procedury pomiaru konsystencji smarów przez penetracji stożka określonych wymiarów, masy i wykończenia. Penetracja jest mierzona w dziesiątych częściach milimetra, smar jest umieszczony w urządzeniu do testu penetracji. Urządzenie to składa się z pojemnika, specjalnie skonfigurowanego stożka i czujnika zegarowego. Pojemnik jest wypełniony smarem, a górna powierzchnia smaru jest wygładzona. Stożka jest umieszczony tak, że jego końcówka tylko dotyka powierzchni tłuszcze i tarcza wskaźnikowa jest ustawiony na zero, w tym położeniu. Gdy rozpoczyna się test, ciężar stożka spowoduje przenikać do smaru. Po określonym przedziale czasu, w którym głębokość penetracji mierzy się.
NLGI numery spójności
Numer NLGI | penetracja ASTM (60 uderzeń) w temperaturze 25 ° C [dziesiątych milimetra] | Wygląd | Spójność żywności analogowe |
000 | 445-475 | bardzo płynny | olej do gotowania |
00 | 400-430 | płynny | mus jabłkowy |
0 | 355-385 | półpłynny | brązowa musztarda |
1 | 310-340 | bardzo miękki | sos pomidorowym |
2 | 265-295 | miękki, standardowy smar | masło orzechowe |
3 | 220-250 | średnio twardy | |
4 | 175-205 | twardy | mrożony jogurt |
5 | 130-160 | bardzo twardy | gładka pasztet |
6 | 85-115 | skrajnie twardy | ser cheddar |
Klasy NLGI 000 do 1 są używane w zastosowaniach wymagających niskiej lepkości, na przykład w zamkniętych napędach zębatkowych pracujących z niską prędkością, otwarte przekładnie zębate oraz centralne układy smarowania. Klasy 0, 1 i 2 są używane do przekładni zębatych o dużym obciążeniu. Klasy od 1 do 3 często są używane w łożyskach tocznych. Najczęściel występującą klasą w śród smarów są smary o klasie NLGI 2.
Poniżej opisy dla poszczególnych konsystencji:
1 nlgi 000
2 nlgi 00
3 nlgi 0
4 nlgi 1
5 nlgi 2
6 nlgi 3
7 nlgi 4
8 nlgi 5
9 nlgi 6