Smar nlgi 4
NLGI 4 to miara sztywności smaru inaczej zwana konsystencją-wyraża miarę względnej twardości w tłuszczu używanym do smarowania. Zadaniem parametru smarnego zwanym konsystencją smaru jest zapewnienie gwarancji utrzymania się smaru w łożysku bez generowania zbyt wysokiego tarcia. Nazwa NLGI pochodzi od klasyfikacji opracowanej przez National Lubricating Grease Institute i zakładającej, że im smar jest bardziej miękki, tym posiada niższy numer w skali NLGI. Podczas pomiaru konsystencji mierzy się w dziesiątych częściach milimetra głębokość wniknięcia standardowego stożka w próbkę smaru.
Dla smaru NLGI 4 (norma DIN 51818) penetracja zgodnie z normą ASTM wynosi 175-205 (10-1 mm) i jest to tzw. smar twardy a w produktach żywności zbliżony jest do mrożonego jogurtu.
Inne stosowane normy do określenia parametrów konsystencji to ASTM D4950, SAE J310, ISO 6743-9, ASTM D217 D217). łożyskowe posiadają zazwyczaj konsystencję NLGI 2 lub 3. Klasyfikacja NLGI definiuje dziewięć stopni, z których każdy wiąże się z szeregiem ASTM Należy pamiętać, że parametr NLGI jest tylko jednym z wielu parametrów decydujących o jakości smaru i możliwości jego aplikacji do danego zastosowania.
Inne parametry poza konsystencją charakteryzujące smar to: zakres temperatury, temperatura kroplenia, lepkość, stabilność mechaniczna, ochrona przed korozją, odporność na działanie wody, wydzielanie oleju, działanie w warunkach podwyższonych nacisków (EP), korozja cierna, trwałość smaru w łożyskach tocznych, korozja miedzi, długotrwała penetracja, odporność na ugniatanie, własności smarne – test R2F