Smar wysokotemperaturowy z atestem spożywczym Molykote P 1900

MOLYKOTE® P-1900 FOOD MACHINERY ANTI-SEIZE PASTEatest spożywczy NSF H1

Biały wodoodporny mineralny smar pasta z atestem spożywczym NSF do wysoko obciążonych punktów tarcia pracujących w umiarkowanych prędkościach i wymagających "czystego" niezanieczyszczającego smarowania lub smaru spożywczego, stosowany w przetwórstwie spożywczym i rozlewniach.
Najczęstsze aplikacje pasty P 1900 to smarowanie armatury, instrumentów precyzyjnych i łożysk pracujących w piecach piekarniczych, cukierniczych i przy produkcji spożywczej.(np. zawiasy w patelniach, rożnach, piekarnikach) a także przy pakowaniu produktów spożywczych. Ponadto produkt Molykote DowCorning P-1900 używany jest do smarowania prowadnic ślizgowych przekładni otwartych, elementów pasowanych na ciasno, klinach i wielowpustach.
Główne zalety tak skonstruowanego smaru zbudowanego na oleju mineralnym, jako baza, zagęszczaczu aluminiowym złożonym i dodatków antyciernych, jako wypełniacze oraz smarów stałych to: wysoka wydajność na mokrej nawierzchni, bardzo niski współczynnik tarcia, długa żywotność a co za tym idzie brak konieczności częstego dosmarowywania, wysoka nośność, odporność na wymywanie wodą, eliminacja zjawiska stick-slip. Wynikiem występowania zjawiska stick-slip jest ograniczenie dokładności pozycjonowania, hałaśliwość i szybsze zużycie węzłów tarcia i skuteczna ochrona przed korozją cierną. Inne cenne zalety pasty smarnej to odporność na wysoką temperaturę (do +180'C jak smar, +300°C jako smar suchy) atest NDF H1 umożliwiający przypadkowy kontakt z produktami spożywczymi, łatwy montaż i demontaż płaszczyzn posmarowanych pastą oraz zapewnienie połączeniom gwintowanym stałego momentu nawet w warunkach silnego zapylenia. Warto dodać, że smar  w temperaturze +180 °C zachowuje normalną lepkość kinematyczną i wszystkie walory ślizgowe, a potem do 300'C jest smarem stałym

Sposób smarowania: typowy sposób smarowania węzłów smarnych smarami stałymi. Oczyścić punkty, które mamy smarować i nanosić produkt przy użyciu pędzla, szpachelki lub automatycznych aplikatorów w taki sam sposób jak z tradycyjne pasty smarne. Nadmiar smaru nie musi być usuwany, ponieważ nie wywołuje negatywnych skutków.kup teraz emoly

Podstawowe dane Molykote P-1900

Norma Treść Jednostka Wynik
 CTM 0176 Kolor biały
skład: oleju mineralny, jako baza, kompleks aluminium, jako zagęszczacz, stałe smary, jako dodatki
Temperatura pracy -30 Do 180'C jako smar, lub do 300'C jako pasta sucha
DIN 51 818 Klasa konsystencji NLGI                            1
ISO 2137 Penetracja mm/10 290-340
ISO 2811 Gęstość w 20 º C g / cm3 1,11
DIN 51562 Lepkość oleju bazowego w 40 ° C mm² / s 85
DIN 51 350 pt.4 Four-balltestest obciążenie zespawania N 3200
DIN 51 350 pt.5 (Four-ball maszyna, 1450 ob/min/800 N / 1 h) mm 0,9
Początkowy moment odkręcania (gwint M 12, moment obrotowy Ma = 56 Nm, trzymając w 300 ° C przez 21 godz, śruby materiał № 1,7709) Nm 85
Współczynnik tarcia w połączeń śrubowych (M12, materiał № 1,4301) na łbie śruby
Press-fit μ = test μ 0,11
Z połączeń śrubowych M12, 8,8 z oksydowana powierzchnia (Erichsen tester)
Test Screw - gwint μ μ 0,1
Test Screw - głowa μ μ 0,1
DIN 51 807 pt.1 Wodoodporność, statyczna, ocena 1
Współczynnik tarcia   skurczowego μ 0,1

CTM (Korporacyjna metoda badań) odpowiadają standardowym testom ASTM w większości przypadków.
ASTM: Amerykańskiego Towarzystwa Badań i Materiałów. 
ISO: Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna
DIN: Deutsche Industrie Norm

JIS: Japanese Industrial Standard.

Opakowania: kasety: 400g, 1 kg; Kosz: 25 kg Beczka: 180 kg

Normy i atesty: odpowiednie przepisy dotyczące niskiego współczynnika tarcia, dobra odporność na działanie wody, duża nośność, spełniają wymagania specyfikacji FDA (Kontrola Food and Drug Administration), Nr 21 CFR 178.3570 i jest zarejestrowany w NSF (NationalSanitation Foundation = Krajowa sanitarne Foundation) w kategorii H1 dopuszczalności, jako "dopuszczony do przypadkowego kontaktu z żywnością", dzięki czemu Molykote P-1900 jest idealny do stosowania w produkcji żywności i napojów zakładach przetwórczych, gdzie przypadkowy kontakt smaru z żywnością może wystąpić. KSW - NSF H-1Termal odporność (ciepła), wysoka wydajność do pracy w wilgoci i kurzu, dobra ochrona przed korozją cierną, właściwości awaryjne, ochrona przed zużyciem, zapobiega zjawisku stick-slip, łatwy montaż i demontaż, zapewnia stały moment dla połączeń gwintowanych

Trwałość i magazynowanie: przy przechowywaniu produktu w zamkniętych oryginalnie opakowaniach i chłodnym miejscu okres trwałości wynosi 60 miesięcy od daty produkcji.

Ograniczenia: produkt nie jest sprawdzony ani zaproponowany, jako odpowiedni dla zastosowania medycznego lub farmaceutycznego

Tagi: metal/metal smar do łożysk ślizgowych, smar do prowadnic przesuwnych, smar do przekładni otwartych, smar do połączeń pasowych, smar do gwintów, smar do wielowpustów, smar do zatrzasków, smar do pieców obrotowych piekarniczych, biała pasta o niskim współczynniku tarcia, smar spożywczy wodoodporny, smar odporny na wodę, smar wysokotemperaturowy, smar do łożysk wolnoobrotowych wysokotemperaturowych, pasta Food Grade, smar wysokotemperaturowy z atestem spożywczym.

Produkty o podobnych właściwościach: UH1 64-1302, gleitmo 820, RENOLIT LX-PEP, RENOLIT LX-WHITE 2, Altemp Q NB 50, Clarion Food Machinery HT EP Grease, ArChine Foodcare AC 2,