Smar nlgi 2

Nazwa NLGI pochodzi od klasyfikacji opracowanej przez National Lubricating Grease Institute i zakładającej, że im smar jest bardziej miękki, tym posiada niższy numer w skali NLGI. Podczas pomiaru konsystencji mierzy się w  dziesiątych częściach milimetra głębokość wniknięcia standardowego stożka w próbkę smaru.

NLGI 2 to konsystencja smaru wyrażająca miarę względnej twardości w tłuszczu używanym do smarowania. Zadaniem parametru smarnego zwanym konsystencją smaru jest zapewnienie gwarancji utrzymania się smaru w łożysku bez generowania zbyt wysokiego tarcia.

Dla smaru NLGI 2  (norma DIN 51818) penetracja zgodnie z normą ASTM wynosi 265-295  (10-1 mm) i jest to tzw. smar bardzo miękki a w produktach żywności zbliżony jest do masła orzechowego.

Inne stosowane normy do określenia parametrów konsystencji to ASTM D4950, SAE J310, ISO 6743-9, ASTM D217 D217). łożyskowe posiadają zazwyczaj konsystencję NLGI 2 lub 3. Klasyfikacja NLGI definiuje dziewięć stopni, z których każdy wiąże się z szeregiem ASTM Należy pamiętać, że parametr NLGI jest tylko jednym z wielu parametrów decydujących o jakości smaru i możliwości jego aplikacji do danego zastosowania.

Inne parametry poza konsystencją charakteryzujące smar to: zakres temperatury, temperatura kroplenia, lepkość, stabilność mechaniczna, ochrona przed korozją, odporność na działanie wody, wydzielanie oleju, działanie w warunkach podwyższonych nacisków (EP), korozja cierna, trwałość smaru w łożyskach tocznych, korozja miedzi, długotrwała penetracja, odporność na ugniatanie, własności smarne – test  R2F.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!