konsystencja nlgi

Pytanie  co to jest konsystencja NLGI

Konsystencja NLGI  (czasami nazywane "Klasa NLGI") wyraża miarę względnej twardości w środku smarnym, według klasyfikacji i parametrów określonych przez  National Lubricating Grease Institute (USA)  (NLGI). Wyniki tej miary twardości określone są w  w normach  ASTM D4950 ("standardowej klasyfikacji i specyfikacji smarów usług motoryzacyjnych") i SAE J310 ("smarowanie motoryzacyjny smary").

NLGI Numer konsystencja jest również elementem kodu określonego w normie ISO 6743-9 "olejów smarowych i przemysłowych oraz produktów pokrewnych (klasa L) - klasyfikacja - Część 9: Rodzina X (smary)".  Klasyfikacja NLGI definiuje dziewięć stopni, z których każdy wiąże się z szeregiem ASTM według wyniku zmierzonego za pomocą testu zdefiniowany w normie ASTM D217 "penetracji stożka smar". Do otrzymania prawidłowej oceny niezbędne są  dwa urządzenia do badania. Pierwszy aparat składa się z zamkniętego pojemnika, a tłok tłokowego podobne. Powierzchnia czołowa tłoka jest perforowany, aby umożliwić przepływ smaru z jednej strony tłoka do drugiego tłok przerabia się w dół. Smar testowy jest wprowadzony do pojemnika, tłok jest pogłaskała 60 razy, podczas gdy urządzenia testowego i tłuszcz są utrzymywane w temperaturze 25 ° C. Te metody badań obejmują cztery procedury pomiaru konsystencji smarów przez penetracji stożka określonych wymiarów, masy i wykończenia. Penetracja jest mierzona w dziesiątych częściach milimetra, smar jest umieszczony w urządzeniu do testu penetracji. Urządzenie to składa się z pojemnika, specjalnie skonfigurowanego stożka i czujnika zegarowego. Pojemnik jest wypełniony smarem, a górna powierzchnia smaru jest wygładzona. Stożka jest umieszczony tak, że jego końcówka tylko dotyka powierzchni tłuszcze i tarcza wskaźnikowa jest ustawiony na zero, w tym położeniu. Gdy rozpoczyna się test, ciężar stożka spowoduje przenikać do smaru. Po określonym przedziale czasu, w którym głębokość penetracji mierzy się.

NLGI numery spójności

Numer NLGI  penetracja ASTM (60 uderzeń) w temperaturze 25 ° C [dziesiątych milimetra] Wygląd Spójność żywności analogowe 
000      445-475             bardzo płynny olej do gotowania
00       400-430             płynny mus jabłkowy
0        355-385            półpłynny brązowa musztarda
1        310-340            bardzo miękki sos pomidorowym
2        265-295            miękki, standardowy smar masło orzechowe
3        220-250            średnio twardy
4        175-205            twardy mrożony jogurt
5        130-160            bardzo twardy    gładka pasztet
6        85-115 skrajnie twardy ser cheddar

 

Klasy NLGI 000 do 1 są używane w zastosowaniach wymagających niskiej lepkości, na przykład w zamkniętych napędach zębatkowych pracujących z niską prędkością, otwarte przekładnie zębate oraz centralne układy smarowania. Klasy 0, 1 i 2 są używane do przekładni zębatych o dużym obciążeniu. Klasy od 1 do 3 często są używane w łożyskach tocznych. Najczęściel występującą klasą w śród smarów są smary o klasie NLGI 2.

 

Poniżej opisy dla poszczególnych konsystencji:

1 nlgi 000

2 nlgi 00

3 nlgi 0

4 nlgi 1

5 nlgi 2

6 nlgi 3

7 nlgi 4

8 nlgi 5

9 nlgi 6