Xiameter AFE 0100

XIAMETER® AFE-0100 Antifoam Emulsion FGatest spożywczy NSF H1

Jest chemicznie równoważny z DOW CORNING® AF EMULSION, FOOD GRADE.

Emulsja silikonowa rozcieńczalna wodą przeciwpieniąca zawierająca 30% substancji czynnej emulsji silikonowej, zaprojektowana do zapobieganiu powstawania piany w układach wodnych w szerokim zakresie pH stosowana najczęściej przy produkcji produktów żywnościowych w substancjach solankowych, cukrowych oraz w szeroko pojętym przetwórstwie warzyw gdzie pianka może spowodować kawitację w pompach, spowalniać procesy produkcyjne i powodować nadmierne zanieczyszczenie.

Podstawowe zastosowania to operacje wywołujące pianę przy produkcji żywności a w szczególności operacje solankowe, zawierające wysoką zawartość cukru, przetwórstwo warzyw oraz przy czyszczeniu dywanów. Ze względu na wysoką zawartość stałego związku przeciwpieniącego Xiameter AFE-0100 można łatwo formułować i rozcieńczać do żądanego stężenia.

Związek silikonowy przeciwpieniący po zetknięciu z wodą uwalnia jeden lub więcej środków powierzchniowo czynnych oraz środki stabilizujące i dodatki polepszające (takie jak środki zagęszczające, środki zwilżające, środki biobójcze, inhibitory korozji i ochraniacze zamrażania-rozmrażania).

XIAMETER AFE-0100 Antifoam Emulsja, Food Grade jest skuteczny w bardzo niskich stężeniach. Jedna do 10 części aktywnych produktu na milion części spieniających są wystarczające do kontrolowania spieniania w wielu systemach.  

Dla wytworzenia 10 ppm Antifoam miesza się: 2, 23 uncji na 500 galonów,4.46 uncji na 1000 galonów, 11.13 uncji na 2500 galonów, 3, 33 kwarty na 25.000 galonów. W celu wytworzenia optymalnej kontroli piany, należy mieć przeciwpieniący całkowicie rozproszony w czynniku pieniącym.  Aby osiągnąć całkowitą dyspersja należy:

1. mieszać produkt przed zastosowaniem.

2. dokonać wstępnego rozcieńczania w 3 do 10 części zimnej wody, aby pomóc w dyspersji. Dodanie środka przeciwpieniącego do wody należy dokonać z powolnym mieszaniem.

Podstawowe dane Xiameter AFE-0100

 

Norma Treść Jednostka Wynik
CTM 0176 Kolor biała lepka pasta(miękkie masło)
Skład: emulsja silikonowa –składnik czynny 30%
CTM0050 Lepkość w temperaturze 25 ° C cP 50000
  Zawartość ciał stałych % 30
DIN 51757 Gęstość w 25 ° C g / ml 1
  Emulgator w pH 3,5
  Typ emulgatora niejonowy
  Rozcieńczalnik Chłodna woda

Opakowania: 200 kg

Normy i atesty: EPA (Environmental Protection Agency) 40 CFR 180.910,40 CFR 180, 920 i 40 CFR 180, 960, atest Halal, atest koszerności, FDA 21 CFR 173, 340, który obejmuje wtórne bezpośrednie dodatki do żywności stosowane, jako środki przeciwpieniące i pozwala na stężenia do 10 części na milion aktywnego silikonu (dimetylopolisiloksan) w nie- standaryzowane żywności, Ten produkt jest dopuszczony do obrotu przez USDA do użytku w przetwórstwie mięsa, drobiu i roślin, 95/2 Część 1/2 - Dżemy, galaretki i marmolady w rozumieniu w dyrektywie 79/693 / EWG i podobne produkty owocowe, tym niskokaloryczne produkty: maksymalnie 10 mg / kg. Zupy i buliony: maksymalnie 10 mg / kg. Oleje i tłuszcze do smażenia: maksymalnie 10 mg / kg. Wyroby cukiernicze (z wyłączeniem czekolada): maksymalna 10 mg / kg. bezalkoholowe aromatyzowane napoje: maksymalna 10 mg / l. Sok z ananasa maksymalna: 10 mg / l. Owoce w puszkach i słoikach i warzywa: maksymalna 10 mg / kg. Guma do żucia: maksymalnie 100 mg / kg. 95/2 Część 2/2 - Wino w Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 1873/84. Farsz: maksymalnie 10 mg / kg. Cydr (z wyłączeniem cidre bouché): maximum10 mg / l. Aromaty: maksymalna 10 mg / kg. STATUS GMO - nie zawierają genetycznie modyfikowanych organizmów.

Należy dodać, że normy i atesty na Stany Zjednoczone FDA Regulamin

21 CFR Część 173, 340: „pianotłumiące Agents" Produkt Polidimetylosiloksan (PDMS), patrz ograniczenia opisane w 21 CFR przed użyciem.

21 CFR § 175.105: "Kleje".

21 CFR Część 176, 210: „środki przeciwpieniące stosowane w produkcji papieru i tektury".

Ten produkt musi spełniać wymogi rozporządzenia EPA "Code of Federal Regulations 40 CFR" dotyczącej "tolerancje i zwolnienia z tolerancji dla substancji chemicznych pestycydów w surowce wyjściowe Rolniczych" w sekcji 180.910: "składników obojętnych używane przed i po zbiorach; zwolnienia z obowiązku tolerancją ". (Przed 28 kwietnia 2004 roku było to sekcja 180.1001 (c)) nie obowiązują na terenie Unii Europejskiej. Dow Corning nie popiera ani nie zaleca stosowania tego produktu w zastosowaniach spożywczych.

PRZECHOWYWANIE I TRANSPORT

Produkt powinien być przechowywany w temperaturze pomiędzy 20 i 40 ° C w oryginalnych, nieuszkodzonych pojemniki przez okres 1080 dni.

Podczas długotrwałego przechowywania może wystąpić niewielkie tendencja oddzielanie produktu; W związku z tym jest zaleca się, aby XIAMETER AFE-0100 Antifoam Emulsja był delikatnie wymieszany przed użyciem. Jeżeli produkt zamarznie poniżej 0 ° C, należy pozostawić go do rozmrożenia w temperaturze 18-29 ° C, przez co najmniej jeden dzień i należy wymieszać ogrzany produkt..

OGRANICZENIA

Ten produkt jest sprawdzony ani przedstawiony, jako odpowiedni do zastosowań medycznych lub farmaceutycznych zastosowań.

Produkty o podobnym zastosowaniu lub składzie: Antifoam FD50KP, Symetykonowa Antifoam PD30S, SILFOAM® SE 23, FCA30, FGA30.

Tagi: odpieniacz, silikon przeciwpieniący, emulsja do tłumienia piany, silikon do piany spożywczy, odpieniacz z atestem spożywczym, Dow Corning AF Emulsion Food Grade.

emulsja silikonowa rozcieńczalna wodą

środek przeciwpieniący

silikon przeciwpieniący

środki antypienne

środek antypieniacy spożywczy
emulsja silikonowa spożywcza
Our website is protected by DMC Firewall!