Xiameter AFE 0100

XIAMETER® AFE-0100 Antifoam Emulsion FGatest spożywczy NSF H1

Jest chemicznie równoważny z DOW CORNING® AF EMULSION, FOOD GRADE.

Emulsja silikonowa rozcieńczalna wodą przeciwpieniąca zawierająca 30% substancji czynnej emulsji silikonowej, zaprojektowana do zapobieganiu powstawania piany w układach wodnych w szerokim zakresie pH stosowana najczęściej przy produkcji produktów żywnościowych w substancjach solankowych, cukrowych oraz w szeroko pojętym przetwórstwie warzyw gdzie pianka może spowodować kawitację w pompach, spowalniać procesy produkcyjne i powodować nadmierne zanieczyszczenie.

Podstawowe zastosowania to operacje wywołujące pianę przy produkcji żywności a w szczególności operacje solankowe, zawierające wysoką zawartość cukru, przetwórstwo warzyw oraz przy czyszczeniu dywanów. Ze względu na wysoką zawartość stałego związku przeciwpieniącego Xiameter AFE-0100 można łatwo formułować i rozcieńczać do żądanego stężenia.

Związek silikonowy przeciwpieniący po zetknięciu z wodą uwalnia jeden lub więcej środków powierzchniowo czynnych oraz środki stabilizujące i dodatki polepszające (takie jak środki zagęszczające, środki zwilżające, środki biobójcze, inhibitory korozji i ochraniacze zamrażania-rozmrażania).

XIAMETER AFE-0100 Antifoam Emulsja, Food Grade jest skuteczny w bardzo niskich stężeniach. Jedna do 10 części aktywnych produktu na milion części spieniających są wystarczające do kontrolowania spieniania w wielu systemach.  

Dla wytworzenia 10 ppm Antifoam miesza się: 2, 23 uncji na 500 galonów,4.46 uncji na 1000 galonów, 11.13 uncji na 2500 galonów, 3, 33 kwarty na 25.000 galonów. W celu wytworzenia optymalnej kontroli piany, należy mieć przeciwpieniący całkowicie rozproszony w czynniku pieniącym.  Aby osiągnąć całkowitą dyspersja należy:

1. mieszać produkt przed zastosowaniem.

2. dokonać wstępnego rozcieńczania w 3 do 10 części zimnej wody, aby pomóc w dyspersji. Dodanie środka przeciwpieniącego do wody należy dokonać z powolnym mieszaniem.

Podstawowe dane Xiameter AFE-0100

 

Norma Treść Jednostka Wynik
CTM 0176 Kolor biała lepka pasta(miękkie masło)
Skład: emulsja silikonowa –składnik czynny 30%
CTM0050 Lepkość w temperaturze 25 ° C cP 50000
  Zawartość ciał stałych % 30
DIN 51757 Gęstość w 25 ° C g / ml 1
  Emulgator w pH 3,5
  Typ emulgatora niejonowy
  Rozcieńczalnik Chłodna woda

Opakowania: 200 kg

Normy i atesty: EPA (Environmental Protection Agency) 40 CFR 180.910,40 CFR 180, 920 i 40 CFR 180, 960, atest Halal, atest koszerności, FDA 21 CFR 173, 340, który obejmuje wtórne bezpośrednie dodatki do żywności stosowane, jako środki przeciwpieniące i pozwala na stężenia do 10 części na milion aktywnego silikonu (dimetylopolisiloksan) w nie- standaryzowane żywności, Ten produkt jest dopuszczony do obrotu przez USDA do użytku w przetwórstwie mięsa, drobiu i roślin, 95/2 Część 1/2 - Dżemy, galaretki i marmolady w rozumieniu w dyrektywie 79/693 / EWG i podobne produkty owocowe, tym niskokaloryczne produkty: maksymalnie 10 mg / kg. Zupy i buliony: maksymalnie 10 mg / kg. Oleje i tłuszcze do smażenia: maksymalnie 10 mg / kg. Wyroby cukiernicze (z wyłączeniem czekolada): maksymalna 10 mg / kg. bezalkoholowe aromatyzowane napoje: maksymalna 10 mg / l. Sok z ananasa maksymalna: 10 mg / l. Owoce w puszkach i słoikach i warzywa: maksymalna 10 mg / kg. Guma do żucia: maksymalnie 100 mg / kg. 95/2 Część 2/2 - Wino w Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 1873/84. Farsz: maksymalnie 10 mg / kg. Cydr (z wyłączeniem cidre bouché): maximum10 mg / l. Aromaty: maksymalna 10 mg / kg. STATUS GMO - nie zawierają genetycznie modyfikowanych organizmów.

Należy dodać, że normy i atesty na Stany Zjednoczone FDA Regulamin

21 CFR Część 173, 340: „pianotłumiące Agents" Produkt Polidimetylosiloksan (PDMS), patrz ograniczenia opisane w 21 CFR przed użyciem.

21 CFR § 175.105: "Kleje".

21 CFR Część 176, 210: „środki przeciwpieniące stosowane w produkcji papieru i tektury".

Ten produkt musi spełniać wymogi rozporządzenia EPA "Code of Federal Regulations 40 CFR" dotyczącej "tolerancje i zwolnienia z tolerancji dla substancji chemicznych pestycydów w surowce wyjściowe Rolniczych" w sekcji 180.910: "składników obojętnych używane przed i po zbiorach; zwolnienia z obowiązku tolerancją ". (Przed 28 kwietnia 2004 roku było to sekcja 180.1001 (c)) nie obowiązują na terenie Unii Europejskiej. Dow Corning nie popiera ani nie zaleca stosowania tego produktu w zastosowaniach spożywczych.

PRZECHOWYWANIE I TRANSPORT

Produkt powinien być przechowywany w temperaturze pomiędzy 20 i 40 ° C w oryginalnych, nieuszkodzonych pojemniki przez okres 1080 dni.

Podczas długotrwałego przechowywania może wystąpić niewielkie tendencja oddzielanie produktu; W związku z tym jest zaleca się, aby XIAMETER AFE-0100 Antifoam Emulsja był delikatnie wymieszany przed użyciem. Jeżeli produkt zamarznie poniżej 0 ° C, należy pozostawić go do rozmrożenia w temperaturze 18-29 ° C, przez co najmniej jeden dzień i należy wymieszać ogrzany produkt..

OGRANICZENIA

Ten produkt jest sprawdzony ani przedstawiony, jako odpowiedni do zastosowań medycznych lub farmaceutycznych zastosowań.

Produkty o podobnym zastosowaniu lub składzie: Antifoam FD50KP, Symetykonowa Antifoam PD30S, SILFOAM® SE 23, FCA30, FGA30.

Tagi: odpieniacz, silikon przeciwpieniący, emulsja do tłumienia piany, silikon do piany spożywczy, odpieniacz z atestem spożywczym, Dow Corning AF Emulsion Food Grade.

emulsja silikonowa rozcieńczalna wodą

środek przeciwpieniący

silikon przeciwpieniący

środki antypienne

środek antypieniacy spożywczy
emulsja silikonowa spożywcza